Talenti na ulicama i Tomi Novak

Ovaj članak govori o jako talentiranim ljudima koji svoj talent pokazuju svirajući razne glazbene instrumente na ulicama. Dana 28.6.2018. intervjuirala sam hrvatskog glazbenika Tomi Novaka koji je svirao gitaru na ulici tijekom  festivala. On nije svirao samo u Šibeniku nego, kako je i sam rekao, putovao je u razne države.

1.Kako se zovete?

Tomi Novak : Tomi Novak.

2.Zašto svirate na ulicama?

Tomi Novak: Pa ustvari sviram blues jer je to crnačka glazba koja se svirala u Americi, ali ta glazba nije bila popularna kod bijelaca pa sam htio pokazati i tu vrstu glazbe, a i od toga se može dobro zaraditi. Ja sam znao nekada cijelo ljeto dobro preživjeti svirajući glazbu. Uz to ja sam bio u bendu i sviram sa jazz glazbenicima, ali jako volim ići na ulicu jer nema te odvojenosti s publikom. Jako me vesele djeca jer najiskrenije doživljavaju glazbu svi imaju raširene oči, djeca sva gledaju i upijaju glazbu.

3.Jeste li sretni dok to radite?

Tomi Novak: Da, djeca pružaju mi veliko zadovoljstvo.

4.Mislite li da se od ovog može dobro zaraditi?

Tomi Novak : U principu se može  dobro zaraditi ako se ode dva  puta dnevno recimo  ujutro i navečer kada je turistička sezona.

5.Je li vam draže svirati ujutro ili navečer?

Tomi Novak: Pa ovisi. U principu mi je draže ujutro svirati nekako sam opušteniji jer noć nosi sa sobom umor. Da, draže mi je svrati ujutro.

6. Je li ima nekog posebnog razloga zašto volite svirati tu vrstu glazbe?

Tomi Novak: Pa u principu ima jer je ovo što sviram inače glazba koja je izašla iz neke potištenosti, iz neke vrste usamljenosti, iz neke vrste nade da ipak ćeš preživjeti to razdoblje koje si sam. Pjesme govore o problemima, ali ti problemi su već rješivi time što sviram gitaru.

7. Mislite li da ste dovoljno talentirani da idete na natjecanja?

Tomi Novak : Pa ja sam inače 2009.godine dobio nagradu za najboljeg hrvatskog blues gitaristu. Išao sam u Amsterdam pa sam bio u Mađarskoj jednom i u Engleskoj sam učio od najvećih svjetskih svirača gitare.

Eto ljudi, kako je i gospodin Novak rekao od sviranja na ulicama se može zaraditi. Ali nije on tu samo zbog zarade, on voli gledati sretna lica djece i odraslih koji uživaju slušajući njegovu glazbu. Ako vidite takve ljude stanite uz njih, poslušajte njihovu glazbu, vjerujte učinit ćete ih sretnima.

Manuela Jambrek