Što turisti misle?

Lako je primijetiti da je Šibenik grad pun turista, no što ih privlači ovdje? To isto pitanje je i nas zanimalo pa smo odlučili proći kroz grad tražeći zainteresirane turiste.

Krenuli smo pozitivno, misleći da će ovo biti lagan i kratak posao, no tako nije završilo. Dobro poznavanje engleskog jezika pomoglo mi je jer sam odmah znao da većina turista neće znati naš zahtjevan jezik.

I tako nakon dugog traženja, pronašli smo prijateljski nastrojene prolaznike. Radilo se o stanovnicima Češke Republike. Vidjelo se da ne podnose dobro naše podneblje. Došli su ovdje za praznike da vide plavo more Šibenika, no znaju li za MDF? Odgovor je bio ne, no izgledali su zainteresirano pa smo im odlučili pokazati našu stranicu kako bi saznali više o festivalu.

Pored samog mora, pronašli smo mladi par iz dalekoga Londona. Isto su došli ovdje da dobro iskoriste ljeto, no bili su u žurbi. Odlazili su tu večer, no ipak smo ih informirali o ovom prekrasnom festivalu. Kada smo ih pitali znaju li što se održava, rekli su da znaju za Dan Državnost, no ne znaju za Međunarodni Dječji Festival. Uputili smo ih na strancu te smo nastavili s ispitivanjima drugih prolaznika.

Zadnji turisti toga dana koje smo uspjeli intervjuirati su bili stanovnici Savezne Republike Njemačke. Bio je to mladi par koji je bio prijateljski raspoložen te spreman na šalu. Malo smo porazgovarali dok nismo došli do važnog pitanja, znaju li oni za MDF? Nisu znali dok nisu došli u Šibenik, no kažu da im se sviđaju sve aktivnosti po gradu i da će pogledati predstavu na ljetnoj pozornici te krenuti dalje do Istre.

Sve u svemu, turisti nisu bili zainteresirani za razgovore, no barem neke smo uspjeli zainteresirati za ovaj lijepi festival u Šibeniku.

 

 

 

Petar Krešimir Petričević, Matej Kulušić