Šibenske tvrđave

Šibenik je grad na četiri tvrđave: Sv. Mihovil, Sv. Nikola, Sv. Ivan i Barone.

Tvrđava Sv. Mihovila je sagrađena zbog kontrole i obrane šibenskog zaljeva i kanjona rijeke Krke, a prvi put se spominje 998. godine. Na tvrđavi se nalazila i najstarija crkva u Šibeniku.

Najranije rušenje kaštela, zabilježio je  Ordelafo Faledro 1116. godine. Ponovno je srušen u 13. stoljeću od građana zbog straha da ga ne naseli kršćanski vojni red.

Današnja tvrđava ima oblik nepravilnog četverokuta, a jugozapadni dio kaštela nedostaje.

Utvrda sv. Nikole sagrađena je početkom 16. stoljeća na ulazu u kanal sv. Ante. U srednjem vijeku, nedaleko od utvrde postojale su dvije male kule između kojih je bio lanac koji je sprječavao nepoželjne brodove da uđu u kanal, ali su nakon izgradnje one srušene.

Tvrđava ima oblik ključanice.

Tvrđava Sv. Ivana nazvana je po kapeli sv. Ivana koja se tamo nalazila do 1638. godine. Nacrt tvrđave je napravio Antonio Leni iz Genove. Ova tvrđava ima zvjezdasti oblik, a na sjevernoj strani ima visoki zidani nasip u obliku kliješta (tal. tanaglia), pa se za tvrđavu Sv. Ivana koristi i naziv Tanaja.

Tvrđava Šubićevac ili tvrđava Barone se nalazi na brdu Vidakuša, a izgrađena je 1646. godine, a projektirao ju je Antonio Leni, kao i tvrđavu sv. Ivana, a zajedno s njom je imala ulogu u obrani od Turaka.

napisala: Lucija Ondrik