Poznati Šibenčani

 

DRAŽEN PETROVIĆ je bio jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša. Rođen je u Šibeniku 22. listopada 1964. godine. Svoju karijeru je započeo u gradskom klubu „Šibenci“. Poticaj igranju košarke dao mu je njegov brat Aleksandar, poznatiji pod nadimkom Aco. Svoju košarkašku karijeru nastavio je u zagrebačkom klubu „Cibona“, nakon kojeg započinje svoju NBA karijeru. Godine 1992. Dražen odvodi hrvatsku košarkašku reprezentaciju do njenog najsjanijeg uspjeha, a tj. srebra na Olimpijadi u Barceloni, u završnom „obračunu“ s pravim Dream Teamom koji čine neki od  najboljih košarkaša u povijesti poput Michael Jordana, Larry Birda, Magic Johnsona, Charles Barkleya… No, nažalost njegova je karijera prekinuta zbog tragične smrti u njegovoj  29. godini života. Umro je 7. lipnja 1993. godine u Denkendorfu.  Također je bio poznat pod nazivom „košarkaški Mozart“.

                  

FAUST VRANČIĆ, poznati je hrvatski izumitelj, jezikoslovac i svećenik. Rođen je u Šibeniku 1. siječnja 1551. godine. Njegov najznačajniji doprinos kulturi i znanosti jest genijalna zamisao o padobranu koja je donijela napredak svjetskog značaja. Također je napisao prvi hrvatski rječnik pod naslovom “Rječnik pet najuglednijih europskih jezika”. Rječnik je sadržavao popis riječi koje su bile na pet različitih europskih jezika – hrvatskom, talijanskom, latinskom, mađarskom i njemačkom.

           

MATE MIŠO KOVAČ, hrvatski je pjevač zabavne glazbe. Rođen je u Tribunju 16. srpnja 1941. godine. Mišo je hrvatski pjevač s najviše prodanih ploča i albuma. Jedan je od najpoznatijih i najkarizmatičnijih pjevača u RH. Vrhunac popularnosti doživio je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Najpopularnije njegove pjesme su: “Poljubi zemlju po kojoj hodaš”, “Ostala si uvijek ista”, …

    Preuzeto sa: Radio Šibenik

ARSEN DEDIĆ,  bio je hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj i pjesnik. Rođen je 28. srpnja 1938. godine. Pobjednik je mnogih glazbenih festivala. Napisao je i skladao brojne dojmljive ljubavne i misaone pjesme. Bio je član Hrvatskoga društva skladatelja. Umro je 17. kolovoza 2015. godine.

        

Slike preuzete sa Šibenskog portala.

MAKSIM MRVICA hrvatski je pijanist koji je rođen u Šibeniku, 3. svibnja 1975. godine. Dobitnik je mnogih glazbenih nagrada kao i nagrade “Porin”.

                                                         Preuzeto sa stranice www.makim.co.uk.

GORAN VIŠNJIĆ, poznati je hrvatski glumac koji se pojavljuje u mnogim američkim filmovima i serijama. Rođen je 9. rujna 1972. godine u Šibeniku.  Njegova najpoznatija glumačka uloga je uloga doktora Luke Kovača u američkoj seriji “Hitna služba”.

                                      

Napisali: Antonija Jakelić i Josipa Anđelić