Može li se ući na predstave s narukvicama?

Danas smo bili kod ravnatelja kazališta Jakova Bilića i pitale smo ga čemu zapravo narukvice služe.

„Dobar dan, mi smo iz radionice Internet i novinarstvo. Nas zanima čemu služe narukvice i može li se ući s njima na ljetnu pozornicu?“-predstavile smo se i pitale.

„Teško pitanje, dakle ovako narukvice služe da se označe sva ona djeca koja idu u radionice da znamo mi uopće koliko djece dođe u radionice. Kad bi mi pustili da sva djeca koja imaju onu akreditaciju ili narukvicu mogu ući na sve predstave festivala onda bi mi imali veliki problem, jer što onda s djecom koja se nisu stigla upisati u radionice iz ovog ili onog razloga. Dakle na neke predstave se može ući, a na neke ne.“-opširno nam je obrazložio.

„Dobro koje su to na koje se može ući?“-upitale smo.

„A to onaj tko vodi radionicu vam mora reći, da ne možete ući svi vi. Koliko vas ima u radionici?“-pitao je te nastavio nakon odgovora.

„Oko šesnaest, tako negdje.“-odgovorile smo.

„Sad u drugoj radionici recimo isto ima toliko, pa u trećoj, pa u četvrtoj. Pa kad bi samo vi ušli na predstavu koliko bi nam trebalo gledalište, ako imamo tisuću djece na radionicama, a gledalište je petsto mjesta. Tako da je onda dogovor s onima koji vodu radionice da odrede tko će na koju predstavu, podijeliti po dvoje troje da, ali kad dođe vas pedeset onda vas ne može svih pedeset ući“-nastavio je i dovršio svoj odgovor.

„Da, ali mi smo čuli da možemo svi ući na predstave.“-nije nam bilo jasno.

„Možete svi vi ući na predstave, ali rasporediti se po večeri i po programu. Razumijete?“-pojasnio nam je.

„Da, razumjele smo“-rekle smo.

„Evo sad ja imam jedno kontra pitanje, kako biste vi svi ušli u kazalište? Tamo se isto izvodi predstava. Sad ima prodanih dvjesto pedeset ulaznica, a kazalište ima malo manje od tristo mjesta. “-postavio je pitanje i uz to rekao.

„Da, razumijemo. U svakoj radionici nas ima po dvadesetak i onda kad bi svi mi došli, oni koji su kupili karte oni ne bi mogli stati jer ionako je nas previše.“-shvatile smo.

„Dakle svaka radionica može, naravno da vi kao novinari oni koji pišete o tome da se rasporedite, ima jako puno programa pa se rasporedite. Jednu večer ćete vas dvoje, troje na ljetnoj pozornici, pa drugu večer ćete vi u  kazalište oni koji su bili u kazalištu odu na ljetnu pozornicu, a vi u kazalište. No kad vas dođe svih šesnaest to je problem, jer imaju svi to pa ne možemo raditi razliku između Nore, Zujalice i vi ta novinarska. U Nori ih ima pedeset, u Zujalicama malo manje, vas je tu isto puno, samo vas ima oko stotinu. Svi biste vi željeli ući, ali imamo malo gledalište.“-razjasnio nam je.

 

Tonka Barišić

Natali Bokun

Mare Roman