Mogu li vanzemaljci gledati crtiće?

U utorak 29.6. posjetili smo Radionicu animiranog filma-tehnika crtanja na tabletima kako bismo predstavili jednu od radionica ovogodišnjeg festivala. Radionica se održavala u OŠ Jurja Dalmatinca u  Šibeniku.

Na radionici se učilo o animiranju na tabletima, kako se koristi tehnika compositinga i o animaciji likova u filmu.  Radionica je trajala od 21.6. do 30.6.2021. i održavala se u dvije grupe. Prva od 9:00 do 11:00 i  druga od 11:00 do 13:00.

Kada smo stigli ispostavilo se da je radionica završila dan ranije te smo stoga odradili intervju putem telefonskog poziva. Intervjuirali smo samo voditelja koji je jedini bio dostupan u tom trenutku.

Prije razgovora o voditelju smo saznale sljedeće informacije:

Voditelj ove radionice Vjekoslav Živković, rodom iz Karlovca (1983.), je animator koji je diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Studirao je animirani film i nove medije na čemu je diplomirao 2005. godine filmom „Žene na brodu“. Program Škole crtanog filma za osnovnoškolsku i srednjoškolsku djecu njegova je zanimacija od 2005. godine kao voditelja radionica, a vodio ih je oko deset. Sudjelovao je s vlastitim filmovima na mnogobrojnim događanjima u Hrvatskoj i izvan nje te je primio brojne nagrade.  Sudjelovao je i u izradi aplikacija i animiranih serija kao što su “Little Who Who-Good night“ i  „Mišo i Robin“.

Prije samog intervjua saznali smo ponešto i o tehnici compositing koja je dio svakog animiranja. Rekao nam je kako se sličice i pozadine slažu u video, a tehnika je tipična za animaciju na tabletu.

Voditelju radionice postavili smo nekoliko pitanja na koja nam je rado odgovorio.

Možete li nam objasniti što točno radite na radionici animiranog filma na tabletima?

Radionica animiranog filma na tabletima je radionica u kojoj polaznici smišljaju svoje ideje za animirani film te zatim naprave dizajn likova i pozadina te prema svojoj ideji i priči slažu i rade storyboard po kojem onda kadar po kadar rade animaciju. Kada je sve gotovo moj je zadatak da sve animacije posložim u finalni film koji će biti prikazan na Gorici u petak u 21 sati i 15 minuta.

Koja je razlika između animiranja na tabletu i na papiru? 

Nema nikakve razlike između animacije na papiru kao što je nekad bilo i animacije na tabletu. Pristup i tehnika su identični jedina je razlika u tome što je na tabletima sve automatski digitalizirano. Nema prethodne obrade crteža u računalu kao što je bilo nekada.

Koliko je potrebno da se napravi animirani film koristeći tu tehniku?

Izrada bilo kojeg animiranog filma može zahtijevati strašno puno vremena, sve ovisi o priči. Dakle, ako je priča jednostavna, izrada će kraće trajati. Naravno, moj je zadatak da djeca sama sebi ne zadaju pretežak zadatak koji ne bi mogli dovršiti, da priča, likovi i dizajn odgovaraju njihovoj dobi, ali i mogućnosti da se to u relativno kratkom vremenu dovrši.

S kime više volite raditi, s djecom ili odraslima?

Puno je lakše raditi s djecom jer su, za početak, puni energije te kod njih ima puno više entuzijazma što je kod kreativnosti presudno. S odraslima je to više sfera posla nego zabave, a djeca ipak sve to gledaju kroz igru i zabavu.

Kako biste nekome s drugog planeta objasnili što je animacija?

Ajoj… Animacija je oživljavanje, davanje duše nečemu što je nepokretno. Mi imamo tu sreću da nam oko nije savršeno pa dobijemo dojam pokreta kada se sličice  brzo izmjenjuju ispred naših očiju, dok možda neki izvanzemaljac koji ima malo savršenije oko ne bi mogao gledati animirane filmove.

 

Unatoč neočekivanoj situaciji koja nam je ograničila broj sudionika radionice s kojima bismo mogli razgovarati, ali i onemogućila gledanje same radionice, saznali smo mnogo toga o animiranju i o samoj radionici. Ovaj intervju nas je doveo do zaključka da bismo se i mi mogle iduće godine prijaviti na radionicu animiranog filma na tabletima.

 

Anna Bušić i Marta Lakić