Intervju s Majom Trlajom

Danas smo intervjuirali ravnateljicu MDF-a, gospođu Maju Trlaju. Postavili smo joj par pitanja o njenom radu na MDF-u.

Kako ste?

Maja: Odlično!

Koliko se već vremena bavite ovim poslom?

Maja: Na festivalu sam počela raditi jako rano, još kao srednjoškolka. Bila sam asistent voditeljice na likovnoj radionici. Za vrijeme fakulteta sam radila kao pomoćnik tajnice MDF-a, zatim sam imala kratku pauzu. Nakon par godina sam se zaposlila u kazalištu i tu sam već sedam godina.

Koliko vremena prije festivala je potrebno započeti s organizacijom?

Maja: Nećete vjerovati, ali onaj dan kad mi zatvorimo jedan festival mi počnemo s obavljanjem birokratskih poslova. Radimo izvještaje i analize o festivalu. Mjesec dana nakon zatvaranja jednog festivala počinjemo s organizacijom drugog. Prvo počinju sjednice na kojima se stavljaju analize na stol i gleda se što nije bilo dobro, što je bilo jako dobro, što treba popraviti…. Zatim imamo sjednicu Stručnog vijeća koje određuje što i kako treba na sljedećem festivalu. Nakon što odradimo par sjednica i dogovorimo ono temeljno, objavljujemo natječaje na koje se kazališta mogu prijaviti, autori rade autorske programe  i onda počinjemo s ozbiljnim pripremama – kontakti s veleposlanstvima ukoliko se radi o stranim teatrima, kontakti s njihovim kulturnim ustanovama, kontakt s našim Ministarstvom kulture, mnogo papirologije… Taj posao prestaje kad se otvori festival. U 14 dana festivala se odražava sve što smo radili skoro 10 mjeseci. I sad nam je najlakše kad traje festival jer samo pratimo ono što se događa. Više ne možemo utjecati na festival jer je sve već posloženo. Mi smo tu da odgovorimo na neka pitanja i da budemo na usluzi ako nekom nešto krene po krivu. Festival nam je kao odmor.

Tko odabire koje će se predstave održati?

Maja: Imamo umjetničko vijeće. Umjetničko vijeće se sastoji od zaista stručnih ljudi. Ima ih pet. Članovi umjetničkog vijeća su Snježana Abramović Mirković, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih. Ona isključivo bira plesni program. Imamo Jasena Boku koji je dramaturg. Radi u splitskom HNK. On bira izvođače uličnog programa. Zatim imamo Franku Klarić koja je glumica u šibenskom kazalištu i bira hrvatske dramske programe. Imamo poznatog hrvatskog redatelja Dražena Ferenčinu koji je ujedno i ravnatelj Hrvatskog kazališta Gavella. On bira lutkarske, kako hrvatske tako i inozemne programe. S nama je i gospođa Nenni Delmestre koja je također redateljica. Radi u splitskom HNK i bira inozemne dramske predstave. Jedina predstava koju bira direkcija kazališta je predstava otvorenja.

Volite li svoj posao? Što Vam se najviše sviđa kod vašeg posla, a što ne?

Maja: Jako volim svoj posao. Moj posao, kao i svaki drugi ima svoje dobre i loše strane, ali mislim da je svaki posao u kojem možete stvarati i biti kreativan privilegija.

Koji je Vaš glavni zadatak kao ravnateljica MDF-a?

Maja: Moj glavni zadatak je komunikacija s ljudima koji rade na festivalu i postaviti im okvire, tj. reći im što mogu raditi, za što su zaduženi i obavijestiti ih o financijama s kojima mogu raspolagati. Moje je da pratim sve što sam im dala za zadatak i da se taj zadatak izvršava u tim okvirima. Kad neko prijeđe te okvire, moje je da ga upozorim na to. Ako vidim da je to zaista dobro za festival, obavim te dodatne poslove.

Jeste li zadovoljni kako teče festival?

Maja: Da, jako sam zadovoljna. Moram priznati da je ovo prvi festival na kojem me ljudi nakon dva sata poslijepodne ne zovu da mi kažu da imaju neki problem nego me zovu isključivo na kavu.

Koliko traje vaše radno vrijeme?

Maja: Birokratskog radnog vremena u kazalištu nema. Mi svi ovdje dolazimo rano ujutro. Kad imamo standardne dane, kad ne radimo nekakav program, predstavu ili festival radimo do četiri poslijepodne. Ali kad pripremamo nekakav program, predstavu ili za festival, zadržimo se mnogo dulje. Radno vrijeme kad je festival je od osam ujutro do jedan po noći. U podne imamo kratku pauzu od sat vremena. Nakon pauze se vratimo i radimo do kasno u noć.

Iz ovog intervjua se jasno vidi koliko je truda uloženo u ovaj festival te koliko dugo vremena traje priprema festivala. Zahvaljujemo gospođi Maji Trlaji na izdvojenom vremenu i sudjelovanju u našem intervjuu

Petra Grubišić

Brigita Cvitan

Nelli Levin

Barbara Lučev

Manuela Jambrek