Carevo novo ruho-najbolja predstava dosad!

 

Povezana slika

Dana 29.6.2017. održala se predstava ”Carevo novo ruho”. To je humoristična priča u kojoj se na jedan način prikazuje carstvo, ali u obliku modernog doba. Glavni lik je car, a sporedni likovi su važnije ličnosti carstva i dizajneri koji su prevarili cara.

Predstava počinje s ljudima koji opisuju cara i njegovu vladavinu. Car govori o tome kako mu treba neko novo veličanstveno ruho za modnu reviju koja njemu mnogo znači i koja se održava svake godine kada car odjene nešto potpuno novo. Tada dolaze prevaranti koji se predstavljaju kao dizajneri i nagovaraju cara da kupi njihovo neviđeno ruho koje je krojeno samo za njega, koje se oblikuje i prilagođava po tijelu te kojeg ne mogu vidjeti samo oni koji nisu inteligentni i koji su nesposobni obavljati svoje dužnosti.
Car je uz veliki pritisak pristao i kupio novo ruho. Zatim šalje svoje premijerku i slugu da vide to novo ruho, ali oni ne vide ništa. Zato su se pretvarali da vide novo ruho uvjeravajući sebe i ostale da su inteligentni i da su sposobni obavljati svoje dužnosti. Kada car ugleda tj. ne ugleda ruho pomisli da je glup i istog se časa i on počne pretvarati da vidi ruho. Kada je došao taj trenutak za modnu reviju car je na pozornicu izašao samo u donjem rublju. Svi su mu se rugali i uzvikivali da je car gol. Car se posramio i pobjegao. Publika je ovoj predstavi dala veliki pljesak zbog velikog truda glumaca i odlične predstave.

 

Matea Šišara